Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

23.08.2023
« Zpět na výpis článků

Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

V době prudkého růstu konkurence a stále náročnějších očekávání zákazníků je klíčové hledat způsoby, jak efektivně zlepšit výkonnost vašeho webu. Co kdybychom vám řekli, že existuje nástroj, který vám může výrazně pomoci? Tímto nástrojem jsou AB testy. Ale co to přesně je a jak vám to může být prospěšné?

Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

Co jsou AB testy?

AB testy jsou experimenty při kterých se porovnávají dvě varianty stránky nebo prvku, abychom zjistili, která z nich má lepší účinek na konverze. Varianta A je považována za kontrolní, zatímco varianta B je testovací. Cílem je zjistit, která varianta generuje lepší výsledky, jako jsou zvýšené prodeje, vyšší konverzní poměr nebo jiné klíčové ukazatele výkonnosti.

Jak to funguje?

Proces AB testování obvykle začíná tím, že vybereme konkrétní prvek, který chceme testovat, například widget s informací o dopravě umístěný v popisku produktu. Následně vytvoříme dvě různé verze této stránky: verzi A, která zahrnuje původní prvek, a verzi B, která obsahuje nový prvek (s widgetem). Poté náhodně rozdělíme návštěvníky webu mezi obě varianty a sledujeme, jaká varianta dosahuje lepších výsledků.

AB testování a zvyšování konverzí

AB testování může být velmi účinným nástrojem pro zvyšování konverzí a nákupních úspěšností. Představte si, že provozujete online obchod a chcete zjistit, zda určité widgety mohou zvýšit prodeje. Pomocí AB testu můžete snadno porovnat původní verzi stránky s novou verzí obsahující widgety.

Pokud zjistíte, že verze B (s widgety) má výrazně vyšší konverzní míru a nákupní úspěšnost než verze A, máte jasné důkazy o tom, že widgety mají pozitivní vliv na zákazníky a jejich rozhodování o nákupu. To vám umožní optimalizovat obsah a design vašich stránek na základě reálných dat a dosáhnout lepších výsledků.

Příklad úspěchu z praxe

S Pobo Page Builderem už jsme prováděli několik AB testů s velice zajímavými výsledky. Například pro eshop H2O-cool.cz jsme spustili AB test kde jsme ve skupině B zpřehlednili popisky přidali widgety, jako například způsob dopravy, rychlost odeslání zboží a možnosti kontaktování prodejce. Výsledkem bylo zvýšení počtu dokončených objednávek o 21 %

Ale i drobnější úpravy mohou mít velký dopad. Třeba na e-shopu Daka.cz jsme v relativně krátkém čase provedli AB test, ve kterém jsme do skupiny B přidali informace o vlastní dopravě a možnostech komunikace s prodejcem. E-shop následně zaznamenal nárůst +9% v dokončených objednávkách. 

Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

Výsledky AB testu

Přečtěte si naší studii z H2O-cool.cz
Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

Výsledky AB testu

Přečtěte si naší studii z Daka.cz
Co jsou AB testy a jak vám můžou pomoct?

Výsledky AB testu

Přečtěte si naší studii z  AkčníTrička.cz

Bez provádění testů nelze s jistotou stanovit, co přesně funguje a co ne. AB testování představuje zásadní prvek online podnikání který nám pomáhá rozhodovat se na základě dat, nikoli domněnek. Tato praxe nejen odhaluje úspěšné strategie, ale také dokazuje, že i malé změny mohou mít zásadní vliv. AB testy tak představují klíčový směr pro budoucnost e-commerce


Máte zájem o A/B test? Napište nám!

Chci A/B test