Jak řešíme rychlost načítání v Pobo Page Builder

16.08.2023
« Zpět na výpis článků

Jak řešíme rychlost načítání popisků v Pobo Page Builder

Odpovědi na časté otázky ohledně rychlosti načítání doplňku Pobo Page Builder.

Jak řešíme rychlost načítání v Pobo Page Builder

Poměrně často dostáváme dotazy na rychlost načítání popisků a obecně doplňku Pobo Page Builder. Zkusíme zodpovědět nejčastěji, které nám píšete.

Nebude zpomalovat můj e-shop doplněk?

Naším cílem je, aby se popisky načítaly co nejrychleji a naše scripty i styly nebrzdily e-shop. K tomu používáme několik metod:

1. Pokud by na Prahu (nebo Brno) spadl hypoteticky asteroid, vaše popisky se pořád budou zobrazovat

Pro obrázky, styly či jiné soubory potřebné v chodu popisků od Pobo Page Builder používáme tzv. CDN, která replikuje (laicky řečeno kopíruje) data do velkých datacenter (často v metropolích). CDN je určena na náročný provoz a řeší za nás DDOS i DNS útoky, které jsou v posledních měsících intenzivní. Pokud by nám poskytovatel CDN služby vypověděl službu, pořád máme zálohu z dvou datacenter k dispozici. 

 2. On the fly převod obrázků do WEBP

CDN, kterou používáme, vám automaticky převede JPG a JPEG obrázky do WEBP, které šetří data a mají vysokou kvalitu. I když obrázky mají koncovku *.jpg. nebo *.jpeg, moderní prohlížeč (v ČR 94%+) posílá v hlavičce informaci  o tom, že akceptuje *.webp a CDN tyto obrázky naservíruje. 

3. Assety načítáme asynchronně

Téměř každý doplněk na Shoptetu potřebuje ke svému chodu podpůrné soubory. Tyto soubory se načítají do e-shopu, který si doplněk nainstaloval a způsob načítání má velmi velký vliv na rychlost načítání.  

Náš doplněk si načítá asynchronně pár kB dat a následně dle potřeby stahuje potřebné knihovny, je-li to nutné. Tím zrychluje načítání e-shopu  a neblokuje parsování DOM. 

4. Používáme lazyload pro obrázky i videa

Lazyload je metodika, která řeší to, aby se obrázek nebo video načetlo až v momentě, kdy je potřeba. Typicky a nejčastěji, když uživatel doscrolluje např. na obrázek v galerii. Toto odložené načítání má pozitivní vliv na rychlost a Google ji zohledňuje při vypočítávání skóre performance. 

Co když odinstaluju doplněk nebo budu chtít odejít?

Obecně Pobo Page Builder není kompatibilní s jinými editory (např. CK Editor nebo Tiny MCE), čili poté, co doplněk odinstalujete, budou popisky v administraci rozsypané obrázky se nenačtou (vlivem vypnutého LazyLoadu). 

Pokud se rozhodnete Pobo Page Builder používat, rádi vám zašleme CSS styly + podpůrné JS a obrázky produktů, které jsou uložené na naší CDN. Z Vaší strany poté bude potřeba změnit cesty k obrázkům nahrát CSS FTP Shoptetu.